De Geliënde, LVK-winnaar 2017!

Code ‘road-gael-greun’, De meiste sjpas, Wo zit ’t bie dich?, De träöt laeg, Hand in hand, Läogske sjmink, ’t Lètste laok en Dae’n hauve haan. Limburgse carnavalsliedjes die door de hele provincie worden meegezongen. Stuk voor stuk hoog genoteerd op het LVK. Maar ook: allemaal liedjes bedacht en gebracht door Maurice Pluijmakers en Roger Vliegen uit Hulsberg, oftewel zangduo De Geliënde.

Ontstaan in 1995 als gelegenheidsact voor de feestavond van fanfare Sint Clemens Arensgenhout. Toen nog als “De Drie Geliënde”, met Jos Gijzen (die vele jaren later zijn muzikale carrière zou vervolgen bij Wir sind Spitze!). Vanaf 2001 in een vrijwel onafgebroken reeks 17 keer in de finale van het LVK. Door hun vele 2e en 3e plekken worden Maurice en Roger lange tijd aangeduid als “Zoetemelk en Poulidor van het LVK.” Totdat in 2017 met het liedje “Code road-gael-greun” een lang gekoesterde wens in vervulling gaat en de Bertha Paulissen trofee mee naar Hulsberg mag.

Maar 2017 is om meerdere redenen hét topjaar voor De Geliënde. Naar aanleiding van de LVK-zege krijgen ze vanuit eigen dorp een receptie aangeboden en in oktober organiseren ze een feestweekend met presentatie van de CD ‘De kroan op ’t werk’, waarop alle LVK-successen zijn verzameld.

Na een jaartje bewust geen LVK pakken ze de draad weer op, in 2019 met Same Viere en in 2020 met Dae’n hauve haan. In coronatijd wordt de finale niet gehaald, maar in 2023 lukt dat wel weer met (Sjt)op-toch!!!

De naam “De Geliënde”

De naam “geliënde” is een knipoog naar de vele leenmuzikanten die fanfares en harmonieën vaak inhuren om op concoursen hoge ogen te gooien. In de beginjaren steken De Geliënde de draak met dit fenomeen, door met humoristische liedjes en sketches en gekleed in oude kostuums van de zustervereniging uit Hulsberg de feestavond van hun eigen fanfare (Sint Clemens Arensgenhout) op te luisteren.

Boekingen

Met hun eigen originele vastelaovesleedjes zorgen De Geliënde tijdens optredens van ± 30 minuten op elk podium voor spontaniteit, sjpas en plezeer! De Geliënde: Al bienao 30 jaor hand in hand veur vastelaovend!

Neem voor info of boekingen contact op met:
Maurice Pluijmakers, tel. 06 1233 7008
Roger Vliegen, tel. 045 405 4017