Het LVK

Het LVK (= Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer) ontstaat in 1976 om tegenwicht te bieden aan de stortvloed van Nederlandstalige carnavalsliedjes, die in Limburg de dialectmuziek steeds vaker overstemmen. Op 18 november 1976 wordt “Vaan Eijsde tot de Mokerheij” in de Hanenhof te Geleen tot eerste winnaar gekroond. In de loop der jaren wordt dit lied een regelrechte evergreen.
Na 11 jaar gaat de Regionale Omroep Zuid (ROZ), met als kartrekker Alf Poell, het LVK op de radio uitzenden. Doordat de liedjes nu in heel Limburg door de ether schallen en doordat de jurering van de schlagers via krantenbonnen geschiedt, raakt “het volk” steeds meer betrokken bij het LVK en daarmee groeit ook de populariteit.

Wanneer de LVK-finale vanaf 2002 live op L1 televisie te volgen is, is de mediahype rond het evenement compleet.

Het LVK en De Geliënde

De Geliënde, oftewel Maurice Pluijmakers en Roger Vliegen, danken hun bekendheid grotendeels aan het LVK. Vanaf 2001 halen ze in een vrijwel onafgebroken reeks maar liefst 17 keer de finale. De eerste reeks van 8 jaar (2001-2008) als De Drie Geliënde, samen met Jos Gijzen. Daarna (vanaf 2010) als duo.

Vele malen zijn ze dicht bij de eindzege, o.a. met “De patsj” (3e in 2002),”’t Lètste laok” (3e in 2006), “Ónger dat läögske sjmink” (3e in 2010), “Wo zit ’t bie dich?” (2e in 2011), “Hand in hand veur vastelaovend” (3e in 2012), “De träöt laeg” (3e in 2015) en “De meiste sjpas” (2e in 2016). Maar ondanks een regelmatige favorietenrol en een hoge gunfactor lijkt het er lange tijd op dat “Zoetemelk en Poulidor van het LVK” het zonder eindzege moeten stellen.

Totdat uiteindelijk in 2017 de Bertha Paulissen trofee toch mee naar Hulsberg mag. Tijdens de LVK-finale op vrijdag 10 februari in een feestpaviljoen op het Burgmeester van Grunsvenplein in Heerlen laten Maurice en Roger met het liedje “Code road-gael-greun” alle concurrentie achter zich en gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.